perjantai 5. joulukuuta 2014

Tee teki sen, mitä lupasi.

Talvi on hyvää aikaa teeseremonioille.




















Meillä sattuu onnekkaasti olemaan ystäväpiirissä teemestari, joka on saanut meidät lopullisesti pärähtämään teehen kaikissa eri lajikkeissaan. Ilman mitään snobbailua tai hipsteröintiä, tee vaan toimii.

Cosmic Tea Partyt ovat olleet oiva tilaisuus löytää Pu'er tee. Samilla on yleensä aina Pu'erit mukana. Tämä kiinalainen vaffa tee-elämys on vaikuttanut prime time iltaohjelmistoomme himasoffalla olenaisesti tänä syksynä. Vähemmän bissee, enemmän teetä.

Pu'er on kiinalaista mustaa teetä. Teevärit ovat kiinassa erilaiset. Se, mitä Euroopassa kutsutaan mustaksi teeksi, on Chinassa itse asiassa punaista teetä. Kiinalainen musta tee on käymällä tuotettua teetä kuivattamisen sijaan. Mitä vanhempaa (ja lannan tuoksuisempaa) kamaa, sen tuhdimpaa ja koukuttavampaa (sekä tyyriimpää) Pu'er on.



Koitettiin metskata taannoisella Vietnamin reissulle Pu'eria tuliaisiksi, mutta löytyi "yllättävän" huonosti. Sen sijaan mukaan tarttui vietnamilaista Lotus Tee, joka on paikallinen erikoisuus. Nautittiin aamiaisilla, pärähdettiin poistamaan. Kyse on vihreästä teestä, jota on haudottu lotuksen kukissa. Ei sekoittaen niitä, vaan hauduttaen kimpassa. Perinteisesti tee pakattiin lotuksen kukkanuppuihin hautumaan.

Ja pärähtihän se. Lotus on buddhalaisten pyhä kukka ja meininki on sen mukaista. Erikoinen, maustettu maku, heleä, mutta kaukana yrttiteehulinasta ja infuusioista.

Pu'eria löytyi lopulta Stadista. Mainiosta pienestä teekaupasta kauppakeskus Kluuvin kupeessa. Chaya. Pojat myy Special Grade Pu'eria (6,90e / 100g) päivittäiseen käyttöön. Tuntis ja Kuumis tyytiksinä.

Chaya teekaupassa tapahtui pienimuotoinen segoaminen. Messiin lähti myös pussillinen brassi yerba matea ja erikoiserikois teeuutetta nimeltä Matcha. Tuntis olisi halunnut myös todella mässyn tuoksuista karamelli-pu'eria ym. ym.

Matcha. Jumalten uute. Teekaupan jäbät suosittelivat meille myös pientä puuvispilää, jolla uutteen saa vaahdotettua. Selvisimme ilman sitä Tuntiksen perusvispilällä ja hyvällä rannetuntumalla. ja vaahtoshan se.



Ja olihan Matcha erikoista. Kyse siis japanilaisesta vihreästä teestä, jossa teelehdet jauhetaan niin hienoiksi, että ne liukenevat veteen. Matcha myydään taianomaisen värisenä vihreänä jauheena. Tee näyttää uutteelta. Teekaupassa kehoitettiin aloittamaan puolella annostuksella ensimmäisellä kerralla, me fiilisteltiin (tietenkin) perusannostuksella täydet keitot. Pärähti kyl. Tuote bungaa 19 euroa per 25 grammaa, mut erikoisteenä on totally hintansa arvoinen. Ei päivittäiseen käyttöön, aamulla ei ole aikaa vispata vaahtoja ja heruttaa uutteita, mut erikoisspessu hetkiin Matcha on merkittävä tapaus.



Kuumis : Kivaa voi olla ilman kaljaakin.
Tuntis : Iihanaa juoda teetä sylikkäin ja vispailla vaahtoja lähekkäin.

Tuntis & Kuumis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti